MĄKA OWSIANA – CZY JEST ZDROWA?

MĄKA OWSIANA – CZY JEST ZDROWA?

Jasne jest, że dietę należy modyfikować w zależności od tego, jaki efekt chcemy osiągnąć i co jesteśmy w stanie robić we własnym zakresie. Możemy z pewnych produktów rezygnować na rzecz innych, jedne ograniczać, natomiast drugich jeść więcej i z pewnością przełoży się to na dobry stan naszego organizmu. Jasne jest także to, że są pewne produkty, które mogą być jedzone bez ograniczeń i jednocześnie nie będą wpływać negatywnie na stan naszego zdrowia. Jednym z takich produktów jest mąka owsiana bezglutenowa.

Produkt ten, jako pozbawiony glutenu, nie wpływa negatywnie na nasze jelita. Jest dla jelit obojętny, a to oznacza, że organizm czerpie z niego dla siebie tyle, ile może, bez konieczności bronienia się przed składnikami, które są tam zawarte. Dzisiaj jasne jest, że mąka owsiana bezglutenowa jest znacznie lepszym rozwiązaniem niż mąka biała. Oczywiście mąka biała jest mąką najtańszą i jednocześnie też najpopularniejszą, jednakże to właśnie sprawia, że tak wiele osób odczuwa negatywne skutki zdrowotne związane z tym, że stanowi ona bardzo duży odsetek tego, co jemy. Jeżeli do naszego organizmu trafia biała mąka, to pojawia się reakcja immunologiczna. Reakcja ta jest u jednych bardzo silna i prowadzi do wstrząsu. Ludzi takich nazywamy celiakiami. U innych jest natomiast na tyle lekka, że prawie nieodczuwalna i ludzie ci nie wiedzą, że to jest spowodowane właśnie tym, iż spożywają białą mąkę. Tyją, czują się słabo, mają problemy z koncentracją i problemy z rozwiązywaniem trudnych życiowych sytuacji. Bardzo często cierpią także na nadciśnienie i na zbyt wysoki cholesterol i to właśnie jest spowodowane tym, że jedzą białą mąkę.

Sprawdź http://diaspolis.pl/pl/maka-owsiana/

Leave a Reply

Your email address will not be published.*